احساس کمبود در کودک

مشاور: خانم صفایی

پرسش:

دختر ۷ ساله‌ای دارم که خیلی حسوده، اگر ببینه یه نفر لباس نو پوشیده یا یه چیز جدید خریده به شدت ناراحت میشه و ناراحتیشو بروز میده. این حالتش فقط نسبت به همسن و سالاش نیست حتی نسبت به خود ما هم همین حس رو داره. چند روز پیش همسرم برای من یه هدیه کوچیک خرید، دخترم به شدت ناراحت شد و گریه کرد. به باباش گفت: تو اصلاً منو دوست نداری. نگرانم این حس و رفتارش ماندگار بشه. ممنون میشم کمک کنید

توصیف:

با دختر ۷ ساله ای که احساس کمبود میکند و از خرید و هدیه ی دیگران ناراحت میشود چه برخوردی باید کرد؟

ریشه:

۱. همه ی کودکان ویژگی های شخصیتی و فردی متفاوتی دارند و منحصر بفرد هستند مقایسه کردن کودک با سایر کودکان موجب میشود حس کمبود و حسادت نسبت به دیگران در او پررنگ شود‌. اعتماد بنفس کودک پایین بیاید و باعث ناراحتی و عصبانیت در او میشود.
۲. سرزنش کردن، ایراد گرفتن، کم توجهی به کودک و وقت نگذاشتن برای بازی با کودک ممکن است موجب شود او از این طریق بخواهد توجه والدین را به خود جلب کند.
۳. اهمیت دادن زیاد به مسائل مادی و خرید کردن و درگیر داشته های دیگران بودن در این سن طبیعی نیست و ممکن است به علت بودن کودک در جمع بزرگترها و دیدن اهمیت دادن والدین و اطرافیان به این موضوعات باشد.

راهکارها:

1.سعی کنید به هیچ عنوان فرزندتان را با دگیران مقایسه نکنید در نظر داشته باشید که استعداد و توانایی کودک شما با کودکان دیگر متفاوت است. همینطور از مقایسه در مورد نمرات و عملکرد کودک در مدرسه یا بین خواهر و برادرش بپرهیزید.

بخوانید  ناسزا گویی

2.وقتی کودک از توانایی‌ها و ویژگی‌های مثبت خود مطمئن نباشد، مدام به دیگران غبطه میخورد؛ از ویژگی های مثبت کودکتان تعریف کنید و آنها را توصیف کنید مثلا بگویید: چقدر خوب که تکالیفت رو به موقع انجام میدی، چه ایده های خوبی به ذهنت میرسه، چه قدر خوبه ه با خواهرت بازی میکنی و مراقبشی، چه نقاشی جالبی کشیدی پر از رنگ های جدیده.

3.هر دو والد به کودکتان توجه کنید یعنی در طول روز ساعتی را به بازی و فعالیت با او اختصاص دهید، با هم به گردش پدرودختری بروید و باهم بستنی بخورید و گفتگو کنید، مادر و دختری آشپزی کنید.

4.از تشویق های جایزه ای و مادی استفاده نکنید به جای آن در موقعیت های مختلف برای فرزندتان هدیه های کوچک بخرید و او را خوشحال کنید.

5.وقتی فرزندتان در جمع های خانوادگی و یا در صحبت های دونفره با همسرتان حضور دارد سعی کنید در مورد مسائل مادی، مقایسه خانواده خود با دیگران، و اینگونه موارد صحبت نکنید.

6.وقتی از چیزی که دست دوستش میبیند یا هدیه ای که شما گرفته اید ناراحت میشود احساس او را درک کنید و با او همدلی کنید مثلا بگویید: میدونم دلت میخواست توام این وسیله رو داشته باشی منم بچه که بودم یه وقتی دلم خیلی دوچرخه میخواست و… اما شما تولدت دلت عروسک میخواست میتونیم این چیزی که دوست داری رو بذاریم برای تولد بعدیت بگیریم.

7.به خواسته ها و نیازهایش اهمیت بدهید به او بگویید هرکسی توی خانواده هرچیزی که نیاز داره براش میگیریم. باهم یک لیست درست کنید و چیزهایی که دلش میخواهد داشته باشد و علاقه دارد را در لیست بنویسید و باهم مشخص کنید که کدامش را میتوانید بخرید.

بخوانید  سوال 308