وابستگی در هنگام خواب

مشاور: فاطمه فیض آبادی

پرسش:

پسرم به تازگی‌وارد ۶ سال شده است در مورد خوابش سوال داشتم. اینکه اتاق و تخت جدا دارد اما تا حالا جدا نخوابیده؛ همیشه پایین تخت خودمون یا کنار خودمون خوابیده. کوچکتر که بود ۱.۵ تا ۲.۵ گاهی تو تخت خودش می خوابید اما پدرش میگفت: خیلی کوچیکه گناه داره، برای همین جاشو کنار تخت خودمون روی زمین میانداختیم. گاهی هم من کنارش می‌خوابیدم تا بخوابد. خدا ۳‌ ماهی هست به ما یه دختر داده. از وقتی خواهرش اومده گاهی روی تخت میخوابد. پدرش میرود پایین و گاهی هم‌ پایین تخت ما در این مدت ۳_۴ بار سعی کردم توی اتاقش بخوابونمش. میرفتم کنارش میشستم یا پایین تختش میخوابیدم تا خوابش ببره. اما‌ تا اذان صبح بالای ۵_ ۶ مرتبه بیدار میشد، آخر سر هم من از خستگی جاشو مینداختم پایین تخت خودمون تا بخوابه. این چند بار باعث شد که بدتر بشه، گریه میکرد یا تا صبح نمیخوابید. دیگه الان هم دیگه پایین تخت ما هم نمیخوابه، میگه همه تو پذیرایی بخوابیم. یا میگم پایین تخت ما بخواب گریه میکنه‌.

توصیف:

شما میخواهید راهکارهایی دریافت کنید تا وابستگی فرزندتان در هنگام خواب را کمتر کنید.

ریشه:

۱. بهتر است بچه ها از حدود سن ۴ سالگی برای جدا خوابیدن در اتاق، کم کم آمادگی پیدا کنند. البته بستگی به شرایط کودک و خانواده اش دارد.
ممکن است وابستگی پسر شما مانع از تنها خوابیدنش شود (معمولا خانواده ها در امور مختلف بچه ها را وابسته بار می آورند)
۲. از جمله دلایل وابسته شدن کودکان، استقلال ندادن به کودکان است.
۳. یکی دیگر از دلایل تشدید وابستگی، میتوان اقتدار پدر و مادر را نام برد.
۴. گاهی کودکان با دیدن انیمیشن های مختلف، دچار ترس هایی میشوند که منجر به ایجاد اضطراب در آنها میشود.

بخوانید  سوال 501

راهکارها:

1.کارهایی را که کودکتان می تواند از پس آنها بر بیاید مثل پوشیدن لباس، غذا در دهان گذاشتن، شانه کردن موها، رفتن به حمام، انتخاب لباس … بگذارید خودش انجام دهد. در صورتی که اجازه برای اینگونه فعالیتها داده نشود، در واقع به وابستگی او در سایر فعالیت ها دامن می زند، کمک کردن را در حد راهنمایی کردن انجام دهید مثلا زمانی که از شما کمک خواست به او بگویید: من شما را راهنمایی میکنم اما میدانم که شما خودت میتوانی این کار را انجام دهی.
پیشنهاد می‌شود به سایت چمرانی ها مراجعه بفرمایین و کارگاه مجازی استقلال کودک (زیرهفت سال) را ببینید.
https://kachi.chamraniha.com/independence-child/

2.«این کار را بکن»، «این را نخور»، «سلام کردی یا نه؟»، «مواظب لباست باش» و … تذکرهای پی در پی و امر و نهی های زیاد، بچه را ضعیف می کند. یکی از نتایج این ضعف، وابستگی زیاد، ترس های بی مورد، اضطراب های زیاد و … است؛ سعی کنید کمتر از این جملات در برخورد با کودکتان استفاده کنید. توصیه‌ی بنده ملاحظه ی کارگاه حد و مرز آزادی در سایت چمرانی ها میباشد.
https://kachi.chamraniha.com/product/azadi-workshop/

3.با شخصیت های مختلف کارتونی و یا چیزهای مختلفی که کودکتان از آنها میترسد بازی های مختلف انجام دهید، مثلا اگر از اسکلت و یا تاریکی میترسد، اسکلت را وسیله ای برای بازی قرار دهید طوری که ترس ناشی از آن وسیله برایش ریخته شود؛ مثلا ترس از تاریکی را میتوان با سایه بازی و یا حدس زدن وسیله ها در تاریکی از بین برد و یا روشن گذاشتن چراغ در هنگام خواب هم میتواند ترس کودکان را کاهش دهد.

بخوانید  دعوا با خواهر کوچکتر

4.تغییر جای وسایل در اتاقش و یا تزئین اتاق با هم، میتواند در این زمینه کمک کننده باشد.

5.مدتی حساسیت خود را نشان ندهید و چند وقت همگی با هم در یک اتاق مثلا داخل پذیرایی بخوابید. به دلیل اینکه تازه خواهر دار شده در این زمینه کاری به او نداشته باشند تا کمی آبها از آسیاب بیفتد.