مقدمه

به گزارش «روابط عمومی جشنواره عمار»، حجت الاسلام احمدرضا اعلایی، مدیر مهدکودک حسینیه شهید چمران، در برنامه «هم بازی» حضور یافت. ایشان در سخنانی درباره فعالیت‌های خود گفت: ماجرای تاسیس مهدکودک شهید چمران به سفرم به کشور لبنان و بازدید از مدرسه شهید چمران برمی‌گردد. کاری که شهید چمران و امام‌موسی‌صدر در آنجا کرده بودند تاثیر بسیار زیادی روی ما داشت. ما هم دغدغه این موضوع را پیدا کردیم که در ایران مشابه این مدرسه را راه‌اندازی کنیم.
وی با اشاره به انجام کارهای مطالعاتی برای تاسیس مهدکودک حسینیه شهید چمران افزود: در روند مطالعات این مدرسه به این نتیجه رسیدیم که در حوزه کودک، خصوصا کودکان پیش از دبستان با مشکلات جدی روبرو هستیم. ما در فضای تربیت دینی یک مدل منسجم و واحد که در قالب مهد پیاده شود، نداریم.
کارشناس تئاتر عروسکی ادامه داد: برای تاسیس این مهدکودک نزدیک به ۲ سال به صورت میدانی و در قالب هیئت‌های کودک کار کردیم. بعد از ۲ سال حسینیه کودک را راه‌اندازی کردیم. بر این اساس تا امروز ۴ سال هست که مهدکودک حسینیه شهید چمران در حال فعالیت است.
این مصاحبه در سال 96 گرفته شده است.

خانواده بزرگ شهید چمران کودکان تا هفت سالگی باید آزاد باشند؛ حسینیه‌ای که کودکان آن را مدیریت می‌کنند

3 اصل مهم در حسینیه کودک شهید چمران

اعلایی پیرامون موارد لحاظ شده برای طراحی بازی‌های ویژه کودکان توضیحاتی را بیان کرد: سه اصل مهم در مهدکودک حسینیه شهید چمران به منظور طراحی بازی برای بچه‌ها وجود دارد.
نخستین نکته این است که تعریف بازی برای بچه‌های تا ۷ سال، با آن چیزی که در ذهن ما وجود دارد متفاوت است. در این روایت که پیرامون سه تا هفت سالگی کودکان است آمده «کودک را رها کن تا ۷ سالگی بازی کند». این بازی کاملا بی‌هدف است.

بخوانید  شادی شکر؛ چرا عید غدیر را باید با شکوه برگزار کرد؟

دومین نکته گذرا بودن این بازی است. وقتی این موضوع را در مورد کودک اجرا می کنیم، تمامی زندگی کودک بازی است و او با این وضعیت سرگرم است.
مدیر مهدکودک حسینیه شهید چمران متذکر شد: نکته بعدی این است که بچه‌ها در این سن در حال تجربه همه چیز هستند. اگر ما اجازه بدهیم که این تجربه توسط بچه‌ها کسب شود در زندگی آینده خود نیز موفق‌تر خواهند بود. بر این اساس اصل دوم توجه ویژه به گرایش‌ها، علاقه‌ها و احساسات است که در فضای دینی به شدت اهمیت پیدا می کند. به طور مثال محل نماز باید برای بچه ها جذابیت داشته باشد. همچنین باید بوی خوش و لباس زیبا هم داشته باشید.
اعلایی آزادی را در نوع بازی کودکان بسیار ضروری دانست و تصریح کرد: نکته سوم آزادی است. یکی از اولویت بازی در هفت سال اول این است که کودک طراح، انتخاب‌گر و مجری آن بازی باشد. اختلافی که ما با غربی‌ها در هفت سال اول تربیت کودک داریم این است که اعتقاد داریم بازی در این محدوده سنی کودک باید کاملا آزاد باشد.

بازی های موبایلی و تلویزیون، سم این روزها

وی اضافه کرد: نکته مهم در هفت سال اول این است که بچه‌ها بیشترین مخاطبان بازی رایانه‌ای و تلویزیونی هستند. مسئله مهم دیگر این است که رشد مغزی بچه‌ها به میزان حرکت آنها بستگی دارد. به گفته روانشناسان هرچقدر بچه‌ها در این سن تحرک بیشتری داشته باشند سوخت و ساز و بدن بیشتر شده، تغذیه آنها افزایش می یابد، خواب آنها بیشتر می شود و در نهایت رشد مغز آنها بیشتر و بهتر خواهد شد.
موسس مهدکودک حسینیه شهید چمران تحرک پایین کودکان را مانع رشد مغزی آنها دانست و خاطرنشان کرد: اوج رشد مغزی در کودکان بین ۳ تا ۶ سال است. متاسفانه اغلب بچه‌ها به دلیل تحرک پایین که علت آن بازی‌ رایانه‌ای و برنامه تلویزیونی است با اصلی ترین مانع رشد مغز خود روبرو هستند. و اینگونه می شود که بچه های ما از نظر حرکتی بسیار ضعیف هستند و دچار آسیب ضعف در ارتباطات اجتماعی می‌شوند.
اعلایی در پایان سخنان خود مشکل بازی رایانه‌ای و تلویزیون را تعامل یک طرفه آنها دانست و تصریح کرد: مشکلی که برنامه‌های تلویزیونی و بازی رایانه‌‎ای از آن رنج می‌برد تعامل یک طرفه آنها با مخاطبان خود است. این تعامل یک طرفه در کودکان، نه فقط در روابط اجتماعی بلکه در قدرت تکلم آنها نیز تاثیرگذار است و در آینده آنها را دچار مشکلات فراوانی می‌کند.

بخوانید  تابستانی برای مرد هزارچهره؛ تجربیاتی برای نوجوانان

برنامه تلویزیونی «همبازی» که در مدرسه سینمایی عمار تهیه و تولید شده، هر هفته روزهای زوج، ساعت ۱۶:۱۵ از شبکه پنج سیما به روی آنتن می‌رود.