ارتباط با بزرگترها

نام مشاور : سرکار خانم زهرا شاه حسینی

پرسش

سلام یه پسر 3سال و نه ماهه دارم که فرزند سوم خونواده ست و با خواهر و برادر بزرگترش13 و 15 سال اختلاف سنی داره. وقتی با هم توی خونه بازی میکنیم همیشه میخواد بازی رو خراب کنه مثلا دیروز که گل بازی میکردیم بدون اینکه چیزی بسازه فقط ساخته های من رو خراب کرد یا وقتی توپ بازی می کنیم همیشه میخواد بگه نه اینطور نیست و خودش یه جور دیگه کار می کنه. با اسباب بازیهاش هم فقط به اندازه چیدن بازی میکنه. ماشینا رو بیاره ردیف کنه یا قطعات چوبی رو بیاره کنار هم بذاره و بره. نمیدونم این کاراش چه دلیلی داره.
از لطفتون ممنونم. اگر نیاز هست، بیشتر درباره ش توضیح بدم.

توصیف مسئله

کودک شما در بازی رفتارهای خودمحورانه‌ای دارد و علاقه دارد اسباب بازی هایش را کنار هم بچیند. این رفتارها طبیعی هستند یا خیر؟

ریشه

  1. رفتارهای پسر شما طبیعی و متناسب با سن خودش است. بچه ها در این سن سازه های خودشان و دیگران را خراب میکنند چون دوست دارند این کار را تجربه کنند و نگه داشتن سازه ها اصلا برایشان موضوع نیست. گل بازی در این سن خیلی ساده و بدون هدف خاصی است.
  2.  شناخت ویژگی های سنی بچه ها کمک میکند که انتظارات ما از انها متناسب با سن و توانایی آنها باشد در غیر این صورت ما همیشه نگران وضعیت انها هستیم و توقعات بالایی از انها داریم.
  3.  گاهی کودکان توجه لازم را از ما دریافت نکرده اند و در موقعیت هایی برای جلب توجه کردن کارهایی انجام میدهند. مثل: خراب کردن سازه های بقیه یا لجبازی در موارد مختلف.
  4.  عدم انعطاف پذیری ما بزرگترها در زندگی و اصرار بر یکنواخت بودن، کودکان را خشک و غیرمنعطف بار می آورد که باعث لجبازی بیشتر می شود.
  5. حساسیت نشان دادن و آگاه کردن او از این ناراحتی شما، باعث تثبیت این رفتارهای طبیعی می شوند
بخوانید  همیشه گریه می کنه برای خرید اسباب بازی جدید

راهکارها

  1. اجازه دهید هر طور دوست دارد با اسباب بازی هایش بازی کند.
    میتوانید با هم گلوله های گلی درست کنید. به سمت همدیگر قل بدهید. با کف دست روی گل ها بکوبید و به اصطلاح نان درست کنید و کارهای ساده انجام دهید.
    در مورد ماشین بازی و بقیه بازی ها هم خود چیدن، و فعالیت های ساده با آنها برای بچه ها جذاب است. شما هم در این مدل بازی ها با او همراهی کنید. بعد از مدتی که حساسیت کودک کمتر شد میتوانید پیشنهاد بازی دیگری را به او بدهید.
  2. می توانید روزانه کارهایی را که همیشه به یک صورت خاص انجام میدادید، به روش دیگری انجام دهید. و این مسئله را اعلام کنید. انعطاف پذیری یکی از ویژگی های اصلی بچه های زیر 7 سال است. مثلا گاهی با دست غذا بخورید. گاهی همه با هم در سینی غدا بخورید. یا …
  3. بیشتر به فرزندتان توجه کنید و بیشتر او را بغل کنید و ببوسید. از کارهای منفی اش تا حد امکان چشم پوشی کنید بیشتر کارهای مثبتش را ببینید. از او بابت کارهای مثبتش تشکر کنید.
    مثلا: چه جالب شما همه ماشینا رو کنار هم صف دادی. نکنه قراره با هم مسابقه سرعت بدن؟!
  4. حساسیت خود را روی مسائل اصلا نشان ندهید مراقب باشید در چهره و در کلامتان این حساسیت نمایان نشود.
  5. مطالعه کتاب به بچه ها گفتن از بچه ها شنیدن را به شما توصیه می کنیم.