ترس هنگام خواب

مشاور: مریم صادق پور

پرسش:

پسرم هفت سالشه و خیلی می‌ترسه، از ۶ سالگی با داداشش که ۳ سالشه اتاق خودشون می‌خوابیدن و مشکلی نبود. پیش دبستانی هم می‌رفت.
الان حدود چند ماهه که این جور شده، علتش هم یه تصویر ترسناک بود از خانومی که دیده بود.
جوری بود که شبها که به زور می‌خوابید، نصف شب بیدار میشد می‌اومد پیش ما می‌خوابید
الان همه داخل یک اتاق می‌خوابیم با چراغ خواب. باز میگه تا من بیدارم خوابتون نبره!
در مورد اون تصویر کلی نقاشی کشیدیم، باهاش صحبت کردیم، قبول کرده که واقعی نبوده. ولی نمی‌دونم چرا رفتارش هر روز بدتر میشه. ترسش بیشتر میشه.
الان کلاس اوله فشار درس هم اضافه شده. منم باردارم خیلی شرایط سخت شده برامون.

توصیف:

شما می خواهید بدانید چه راهکاری برای از بین رفتن ترس کودکتان وجود دارد؟

ریشه:

۱. دیدن تصاویر ترسناک یا تجاربی از این قبیل می تواند سبب بروز ترس در کودک شود.
۲. وقتی در مواجه با اتفاقات احتیاط زیادی داشته باشیم، رفته رفته زمینه ی به وجود آمدن ترس را فراهم کرده ایم. ممکن است کودک شما بخاطر احتیاط های زیاد شما و خانواده در گذشته این ترس را بروز داده باشد.
۳. احتمالا در کلام و صحبت هایی که با کودک دارید، این احتیاط بی جا را در او نهادینه کرده باشید. خیلی از خانواده ها نسبت به اتفاقاتی که ممکن است حتی رخ ندهند یا در صورت رخداد، آسیب قابل توجهی نداشته باشند هم حساس اند. جملاتی مانند ؛ نرو اونجا میوفتی! دست نزن می‌شکنه! در بلند مدت سبب میشود ریشه های ترس در کودک پدید آید و با یک اتفاق شاید ساده، بروز ناگهانی و شدید (مانند ترس زیاد) داشته باشد.
۴. شنیدن اخبار ناخوشایند مثل اخبار کرونا و ناامنی حاصل از آن در زیاد شدن ترس بچه‌ها تاثیر بسزایی دارد.
۵. منطقی بودن زیاد خانواده سبب می شود که کودک به راحتی از اتفاقاتی که برایش می افتد عبور نکند و نتواند با آن ها کنار بیاید.

بخوانید  دعوا بین کودکان

راهکارها:

1.لازم نیست زیاد راجع به تصویر ترسناکی که پسرتان دیده با او صحبت کنید. می توانید نقاشی آن تصویر ترسناک را با پسرتان بکشید و بعد شروع کنید به پاره کردن، مشت زدن و لگد کردن و سوراخ سوراخ کردن آن.
میتوانیم از این طریق با چیزی که باعث ترس شده شوخی کنیم و آن را تبدیل به یک چیز کوچک کنیم.

2.زمینه ی بازی های پرهیجان و پر تحرک را برای کودک فراهم کنید. تخلیه ی هیجان کمک می کند که بچه‌ها از هیجانات منفی مثل ترس فاصله بگیرند. (مثل آب بازی هیجانی، پریدن از مبل و تخت، مشت زدن به بالشت و…)
اگر خودتان هم به جهت بارداری امکان بازی پرتحرک را ندارید، پدر حتما این کار را انجام دهند. یا از آشنایان برای این کار کمک بگیرید.
توجه داشته باشید که هر چه در طول روز بهتر بازی و فعالیت کند و خسته شود، شب راحت تر می خوابد.
برای آشنایی بیشتر با بازی های هیجانی متنوع می توانید از کتاب الکترونیکی «هیجان بی دردسر در طبقه پنجم ساختمان» و «قصه های آبی» استفاده کنید؛

هیجان بی دردسر در طبقه پنجم ساختمان
https://kachi.chamraniha.com/product/emotional-game/
قصه های آبی
https://kachi.chamraniha.com/product/water-play-e-book/

3.علاوه بر این پسرتان باید به صورت مداوم با یک با چند دوست همسال هم رابطه داشته باشد و بازی کند.

4.کارهایی که قبل خواب باعث آرامش کودک می شود را در برنامه ی قبل خوابش قرار دهید. به این شکل که یک سری کارهای معمول را برای وقتی که پسرتان در رختخواب و آماده ی خواب است در نظر بگیرید.
مثلاً مراسم کتابخوانی، بازی های کلامی و شوخی و… داشته باشید.
خواب مناسب کودک خیلی مهم است و البته وابسته به روزی ست که کودک گذرانده است.

بخوانید  سوال 518

5.مواظب باشید مشغله و بارداری تان مانع توجه عاطفی به کودک نشود. حتماً روزانه پسرتان را در آغوش بگیرید و به او بگویید چقدر دوستش دارید.
از راه های مختلف دیگری هم می توانید علاقه تان را نشان دهید. مثلاً زیر بالشتش شکلات بگذارید. برایش نقاشی بکشید، نامه بنویسید و…

6.در رابطه با اینکه پسرتان کلاس اولی ست و در شرایط فعلی کمی برایش دشواری دارد، تلاش کنید در رابطه با درس خیلی برایش سخت نگیرید. چون تازه وارد هفت ساله دوم شده و سختگیری در درس اضطراب او را بیشتر می کند. کتاب الکترونیکی «بیست بازی و فعالیت فارسی » کمک زیادی به شما می کند و شما با استفاده از این کتاب با روش های مناسب آموزش برای پسرتان آشنا می شوید.
بیست بازی و فعالیت فارسی
https://kachi.chamraniha.com/product/persian-game/