دستشویی رفتن

مشاور: محدثه میرزاجعفر

پرسش:

پسرم رو در سن ۳ سال و سه ماهگی از پوشک گرفتیم
الان ۳سال و ۱۰ماهه است ولی خیلی ادرار را نگه میدارد تا وقتیکه بهش فشار میاد
چند بار هم از دستش در رفته و نجس کرده
در دوران پوشک هم به سختی تن به شستن میداد و گاهی چند ساعت پوشک را با مدفوع تحمل میکرد ولی نمی آمد برای شستشو
مسابقه برای دستشویی رفتن و بازی های مختلف یه مدت جواب داد ولی الان دیگه نه
از برچسب و جایزه هم برای پوشک گرفتن استفاده کردیم و از دستشویی هم نمی ترسه

توصیف:

شما پسرتان را در 3 سال و سه ماهگی از پوشک گرفته‌اید الان با گذشت چند ماه دستشویی را نگه می‌دارد و گاهی هم خودش را خیس می‌کند.

ریشه:

1.مسئله اصلی کودک شما، پوشک یا نگهداشتن دستشویی نیست. بلکه با توجه به توضیحات شما، مسئله اصلی او، این است که شست و شو و احتمالا آب‌کشی را دوست ندارد برای همین دستشویی خود را نگه می‌دارد.
2. ریشه عدم ارتباط با آب‌ می‌تواند حساسیت های والدین روی نجاست و پاکی و تمیزی و کثیفی، نظم و … باشد. تذکرات روی این مسائل باعث می‌شود که کودک از آب زده شود.
3.تذکرات زیاد سر دستشویی رفتن باعث حساس شدن بچه می‌شود و به مرور باعث لجبازی او می‌شود.
4. استفاده از روش‌های شرطی مثل وعده دادن، جایزه دادن و یا تنبیه و … ضامن انجام کار نیست و بعد از مدتی کاملا این روش‌ها بی‌اثر خواهند شد.

راهکارها:

1.برچسب و جایزه و به طور کلی هرگونه پاداش بیرونی برای تشویق او به این کار به هیچ وجه استفاده نکنید. محرک اصلی بچه ها تقویت انگیزه های درونی است.

بخوانید  وسواس نوجوان

2.به هیچ وجه حساسیت خود را نسبت به نگهداری ادرار به او منتقل نکنید.حتی اگر لباس خود را نجس کرد. هیچ واکنشی نشان ندهید. فقط بگویید بریم یه لباس دیگه بپوشیم.

3.هم زمان با رعایت نکات بالا، انگیزه درونی او را برای شست و شو بالا ببرید:
هروقت که میخواستید او را آب بکشید، از واژه شلنگ بازی استفاده کنید. هم زمان با شست و شو اجازه بدهید با شلنگ به شما آب بپاشد. تا ترس او از شست و شو از بین برود:امروز به پاهای هم با شلنگ شلیک میکنیم.

4.مکان دستشویی را برای او به محیط بازی تبدیل کنید. مثلا پیش از شستن به او بگویید: امروز بعد از شلنگ بازی، حباب بازی داریم. با کف صابون حباب درست کنید و بهم فوت کنید. یا سرنگ بازی داریم. در فضای خانه با سرنگ بهم آب بپاشید.

5.خود شما و پدرش هم در بازی‌های آب بازی و کف بازی و … شرکت کنید و از بازی لذت ببرید و این هیجانتان را بروز بدهید تا کودک هم تشویق شود. هر چه بازی هیجان بالاتری داشته باشد بهتر است.