ناسزا گویی
مشاور: علی حاجی اکبری
پرسش:
کمک میخواستم برای رفتار در مقابل رفتارهای ناهنجار پسرم
پسر ۶ سال و ۸ماهه ام با پدرش سر بیرون رفتن بحثشون شد و حرفهای زشتی که تو سفری که به شهرستان داشتیم یاد گرفته بود رو به پدرش زد و باباش از عصبانیت یه سیلی بهش زد (راستش هنگ کردم چون اصلا اینجور ادمی نیست که اینهمه عصبی بشه) و بعدش گفت امشب نمیریم بیرون ( قرار با دوستان دسته جمعی)
منم کلی برنامه ریزی کرده بودم که امشب رو بریم حالا نمیدونم اینو چیکار کنم.
و واقعا نمیدونم اینجور مواقع باید چه کرد ؟؟؟
توصیف:
همسر شما در قبال پسرتان که حرفهای نامناسب زده، واکنش تندی نشان دادهاند. اکنون باید چه کار کرد؟
ریشه:
1.قالبهای ذهنی چارچوبها و باورهای ما هستند خیلی از این قالبها مانع رشد ما و فرزندانمان میشود. مثلا یکی از همین قالبهای ذهنی همسرتان دربارهی آن حرف زشت پسرتان است.
2. یک بچّهی ششساله بهدنبال جلب توجّه است و معنی حرفهای بد را نمیفهمد؛ فقط مشاهده کرده که این حرفها توجّه جلب میکند. بنابراین یاد گرفته، در بعضی موقعیتها چنین حرفهایی بزند، تا توجّه دیگران را به خود جلب کند.
3. حساسیت نشان دادن به حرفهای زشت پسرتان باعث آگاه شدن او از این کار میشود. یعنی او تا الان از ماهیت کارش خبر ندارد اما گفتن جملاتی مثل: حرف بد نزن، این کار زشتیه، یا برخورد فیزیکی با او همگی باعث آگاه شدن او میشود.
4.تنبیه کردن هر چه عمیقتر باشد اثرات منفیاش بیشتر خواهد بود.
اولین اثرش لجباز شدن کودک است چون نقطه حساسیت شما را پیدا کرده و روی آن پافشاری میکند. همچنین باعث از بین رفتن ابهت و اقتدار والدین میشود.
نهایتا کودک متوجه میشود که در حضور شما آن کار بد را انجام ندهد اما در غیاب شما کارش را تکرار خواهد کرد.
راهکارها:
1.برای شکستن قالب ذهنی همسرتان میتوانید به او اطّلاعات بدهید؛ و در مورد تنبیه و تاثیرات آن با ایشان صحبت کنید.
2.راهکار اصلاح فرزندتان دو چیز است؛ یکی این که وقتی از این حرفها زد، چیزی نگویید؛ مثلاً نگویید این حرف زشت است؛ چون فرزندتان نیاز دارد، ارتباط برقرار کند. هر حرفی یا واکنشی در این خصوص بزنید، یعنی با او ارتباط برقرار کردهاید و نیاز او را بهشکلی منفی پاسخ دادهاید.
3.راه درست برآوردن این نیاز بچّهها، بازی است. پس، زمینهای ایجاد کنید، که همسرتان با فرزندتان بازیهای پرتحرّک و هیجانانگیزی مانند بالشبازی یا دنبالبازی انجام دهد. خاصیت هیجان شکستن قالبهای ذهنی است.
4.اگر با الگوی همیشگی در مورد کلمات نامناسب در ارتباط هستید بهتر است این ارتباط را کمتر کنید. مثلا تعداد روز و ساعت حضورتان را کمتر کنید.
5.به پسرتان بسیار محبت کنید و او را در آغوش بگیرید. سعی کنید امر و نهی و ایراد گرفتن را به حداقل برسانید. در عوض بیشتر از نکات مثبتش بگویید. با این کار توجه بیشتری به او کردهاید.