کنجکاوی جنسی

مشاور: زهرا شاه حسینی

پرسش:

پسرم چهار سال و چهار ماهشه
چند شب پیش قبل از خواب متوجه شدم داره تلاش می‌کنه آلت تناسلی اش رو بزرگ کنه (بدون کمک دست)، بعد با دستش لای پاش گذاشت و یه فشاری پاهاش رو به هم داد
من که کنارش خوابیده بودم، با دیدن این کارش ازش سوالی در مورد یه اتفاقی خوشایندی که تو بازی براش پیش آمده بود پرسیدم که ذهنش رو به اون سمت ببرم و در مورد اون موضوع صحبت کنیم. که خداروشکر سریع یادش رفت و بعد از شدت خستگی خوابید.
من پسرم رو وقتی می‌برم تو رختخواب که می‌دونم شدیداً خسته است و خوابش میاد. حتی گاهی دیگه میگه نمی‌خوام کتاب بخونی، میخوام بخوابم و سریع خوابش می‌بره.
شب‌های بعد سعی کردم با مشغول کردن ذهنش به اینکه مثلاً فردا غذا چی دوست داری، چه بازی کنیم و … مشغولش کنم و ندیدم دیگه اون کار رو کنه و می‌خوابید .
ولی این کار رو دوباره امشب تکرار کرد با وجودی که با هم حرف زدیم در مورد اینکه فردا میخواد با پدرش بره کمک پدر بزرگش و…
و بعد از گفتن شب بخیر بر خلاف شب‌های قبل که چشماش رو می‌بست و می‌خوابید، اون کار رو کرد.
امشب ازش پرسیدم چیکار می‌کنی مامان؟
گفت: اینجور آروم می‌شم.
و بلا فاصله بعد از اندکی فشار پاهاش به هم، غلت زد سمتم، شب بخیر گفت و چشماش رو بست و خوابید؛ یعنی ادامه دار و طولانی نبود کارش (در حد چند ثانیه بود)
خیلی‌ نگرانم نکنه عادت بشه…

توصیف:

با توجه به حالت‌هایی که از بازی کردن پسر چهار ساله‌تان با بدنش دیدید، نگرانید این کارها در او تثبیت شده و آینده اش را دچار مشکل کند.

ریشه:

۱- کنجکاویهای بچه‌ها در همین سنین نسبت به بدنشان شروع می‌شود. آنها شروع به کشف بدن خود می‌کنند و به آن دست می‌زنند و تا حدودی این کارها طبیعی است.
۲- عاملی که باعث می‌شود بابتش نگران بود و کنجکاوی را از حالت طبیعی خارج می‌کند، تکرار این کارها، شدت پیدا کردنش و اگاه شدن کودک است.
۳- حالت‌هایی شبیه پسر شما و حالت‌هایی مانند ناخن خوردن و پوست بدن را کندن، می‌تواند نشانه‌هایی از اضطراب و استرس در او باشد.
۴- حتما نباید دنبال اتفاق عجیبی در زندگی بچه‌ها بود. گاهی اوقات بکن نکن‌های زیاد، حساسیت‌های زیاد، ندیدن نکات مثبت کودک، اصرار زیاد و مستمر روی نظم، نجس پاکی و اینجور موارد، در کودک استرس و اضطراب ایجاد میکند.
۵- تلویزیون دیدن زیاد به خصوص برنامه های خارج از رده سنی بچه ها، اطلاعاتی به آنها داده و باعث اذیتشان می‌شود.
۶- در این روزها اخبار کرونا، صحبت کردن راجع به آن و دیدن برنامه‌های تلویزیونی با این مفاهیم ممکن است پسرتان را دچار مشکل کرده باشد.
۷- به روابطش با خواهر و پدرش دقت کنید. شاید کمتر دیده می‌شود و نیازهایی دارد که پاسخ داده نمی‌شود.
۸- تخلیه نشدن هیجان بچه ها هم ممکن است باعث بروز چنین مسائلی شود.

بخوانید  سوال 482

راهکارها:

1.این روزها به خاطر کرونا، فشار روی همه زیاد است.‌ این مسئله فشار را روی شما بیشتر کرده. سعی کنید برای خودتان زمانی را بگذارید و کار مورد علاقه‌تان را انجام دهید.

2.مهمترین کار، آرامش شماست. قطعا برای شما خیلی سخت است که به این قضیه فکر نکنید، ولی الان مهمترین نکته، نوع ارتباط شما با پسرتان است. مادریتان را با آرامش انجام دهید. با او بازی کنید و با هم مشغول باشید.

3.تا حد امکان نسبت به این موضوع واکنش نشان ندهید. حتی شده اگر چیزی دیدید، فضا را چند دقیقه ترک کنید، نفس عمیق بکشید و آرامشتان را حفظ کنید.

4.بازیهای هیجانی برای کنجکاویهای جنسی مثل آب روی آتش است؛ بدو بدو، بپربپر، پرتاب توپ و کاغذ به سمت هم، قلقلک دادن، پریدن روی رختوابها، خندیدن و آواز خواندن دو نفره، همه به کمرنگ شدن این ماجراها کمک می‌کند. اگر توانستید از دخترتان در این مسیر کمک بگیرید البته بدون اینکه حساسش کنید.

5.بازیهای دست ورزی برای پرت شدنِ حواس پسرتان خیلی مفید است. گل بازی، خمیربازی، آرد بازی، آب بازی و … کمک می‌کند فرزندتان به آرامش هم برسد. شما این نعمت را دارید ولی مهم است در فعالیتها دورادور مراقبش باشید. و بسترهای مختلفی را در حیاط برایش فراهم کنید.برای تهیه ابزار بازی ذکر شده می‌توانید به فروشگاه هاچین (haachin@) مراجعه کنید.

6.حتما برای بازی و همبازی‌هایش برنامه داشته باشید؛ حضور هم بازی برایش مفید خواهد بود ولی خودتان کنارشان باشید. همبازی‌هایش حتما از خانواده‌هایی باشند که حساسیت کمی داشته باشند، که اگر مشکلی ایجاد شد با کمترین واکنشها مواجه شوید. حضور یک کودک هم‌سن دیگر به پر شدنِ زمان او کمک خواهد کرد.

بخوانید  پسرم دوست دارم تو بازی ها مامان یا عمه بشه

7.حتما و حتما روزانه تحت هر شرایطی شما یا پدرش نیم ساعت هم شده او را بیرون ببرید.‌ به خصوص فضاهای باز. تشویقش کنید با هم بدوید و کاری کنید که انرژی اش تخلیه شود. اگر اصلا امکانش را نداشتید در همان حیاط فعالیتهای حرکتی انجام دهید.

8.ممکن است این کار را غیر از شب در مواقعی از روز هم
انجام دهد، حتی الامکان تنها نباشد به خصوص زمان دستشویی رفتن و حمام رفتن؛ باید حتما مراقبش باشید، البته بدون توضیح و ایجاد حساسیت.

9.اگر دیدید که دوباره خواست به خودش دست بزند، با اینکه می‌دانم خیلی سخت است ولی صبور باشید و بحث را عوض کنید. دستش را آرام گرفته و مثلا روی دست خودتان بکشید یا بازی‌هایی با دستش انجام دهید. کم کم فضا را به سمت بازی و قلقلک دادن و این مدل بازیها پیش ببرید تا آن لحظه حواسش پرت شود.

10.هم شما، هم پدر و هم خواهرش، حتما روزانه چندبار او را در آغوش بگیرید و ببوسید. به طرق مختلف مثل گفتن، پانتومیم و نقاشی کشیدن به او ابراز علاقه کنید. به پدرشان بگویید تصنعی هم شده این کار را انجام دهند.

11.پدر حتما روزی نیم ساعت با او بازی هیجانی کنند، مثل کشتی گرفتن. اگر لازم است خودتان کنارشان باشید.

12.در طول روز حتما به شیوه‌های مختلف مشغولش کنید.‌ در آشپزی، در کارهای مربوط به برادرش و هر کاری که نسبت به آن تمایل دارد.

13.برای کسانی غیر از خودتان که ممکن است در جریان قرار بگیرند، توضیح دهید که تنها و تنها راه حل ممکن بی تفاوت بودن و پرت کردنِ حواس بچه و انجامِ بازیهای هیجانی با او است. تا زمانی که کسی چیزی ندیده لازم نیست توضیحی دهید.

14.هر نوع حساسیتی اعم از نشان دادن ناراحتی در صورت، تهدید، تنبیه و خلاصه کارهای سلبی از این دست، ممکن است این کار او را تثبیت کند.

15.از همسرتان زیاد تعریف کنید به خصوص در مورد روابطش با بچه‌ها. نکات خیلی کوچک را هم ببینید و بروز دهید.‌ خود این قضیه باعث می‌شود ایشان کم کم ارتباطشان با بچه‌ها بهتر شود.

16.دیدن فایل کارگاه تربیت جنسی را حتما توصیه می‌کنم.

17.خرید کاغذ رولی را هم همینطور، که با پاستل رویش خط خطی کند و انرژی‌اش تخلیه شود.
می‌توانید کاغذ رولی را از فروشگاه هاچین تهیه کنید.