برای افزودن متن مورد نظرتان اینجا کلیک کنید
کارگاه گل
کودکان از طریق اسباب بازی هایشان می توانند تمایلات ناپسند خود را آشکار کنند و تخلیه روانی شوند.
بازی هایی مثل : گل بازی، شن بازی و آب بازی از جمله سرگرمی های سحرآمیزی هستند که کودکان از انجام دادن آن ها خسته نمی شوند.
اینگونه بازی های طبیعی به طور خودکار باعث تسکین عصبانیت های مختلف کودک شده و از این طریق از ناراحتی ها و تنش ها رهایی یافته و آرامش پیدا می کنند.
این سرگرمی طبیعی موجب تقویت موارد زیر می شود :
رشد خلاقیت
پرورش حواس پنجگانه
رشد و کنترل اعصاب و عضلات
این وسایل طبیعی مطابق با میل و طبیعت کودک می باشند که به راحتی در همه جا و با قیمت ارزان می توان تهیه کرد. بازی های طبیعی از اهمیت خاصی برخوردار است. در این راستا روایت شده است: «پیامبر اکرم(ص) بر کودکانی عبور کرد که مشغول خاک بازی بودند. بعضی از اصحاب، آنان را از بازی نهی کردند. پیامبر فرمود: بگذارید بازی کنند، خاک بهار کودکان است.
کودکان از گل بازی لذت فراوانی می برند و از نظر روحی و روانی ارضا می شوند و با قوه ابتکار و خلاقیت خویش چیزهای نو می سازند و می توانند به تصورات و تخیلات خویش جامه عمل پوشیده و آن را به شکل مجسم در آورند.
کودکان به هنگام این بازی نتیجه اعمال خود را که باعث بالا بردن اعتماد به نفس می گردد، مشاهده می کنند، فکر می کنند، تصمیم می گیرند و با به کارگیری قوه تخیل و تصور چیزی خلق می کنند و با رضایت خاطر در باره آنچه که ساخته اند سخن می گویند و بر روی آن اسم می گذارند.
کودکان آن را ورز می دهند، با مشت بر آن می کوبند، آن را می غلطانند، پهنش می کنند، به شکل نان، کیک ، توپ و مار در آورده، چنگ می زنند، در آن حفره ایجاد می کنند، قطعه قطعه می کنند و باز می توانند همه آنها را روی همدیگر جمع کنند.
گل به دست ها می چسبد، کودکان آنها را بر روی بدن شان می مالند، تماس و مالیدن این مواد به بدن لذت و شادی زیادی را برای کودکان ایجاد می کند.
از دیگر فواید انجام این سرگرمی، رشد و پرورش مهارت های اجتماعی است؛ وقتی چند کودک با همدیگر گل بازی می کنند از شراکت و داد و ستد برای ساختن چیزهای مورد علاقه شان لذت برده و مهارت های اجتماعی شان پرورش پیدا می کند.
مورد دیگر، پرورش قدرت تجسم فضایی و هندسی است؛ کار با گل رس زمینه پرورش ادراک فضایی و هندسی کودک را افزایش می دهد چون کودک می تواند صورت های فضایی و هندسی را به صورت عینی خلق کرده و مشاهده کند؛ مثلاً ساخت یک جعبه، چمدان، آدم، مربع، مستطیل، دایره و … همه این مفاهیم را می تواند از طریق گل بازی عینیت بخشد و با مفاهیمی مانند نرمی، سفتی، زبری، سختی، سبکی، سنگینی، طول، سطح و حجم آشنا گردد.
از فواید دیگر این سرگرمی طبیعی برای کودکان، پرورش حس لامسه و هماهنگی بین حرکات چشم و دست است.
در کارگاه ما چه گذشت …
خاله ها به هر کدام از بچه ها تکه ای گل دادند تا ببیند جنس آن چیست و اصلا گرم است یا سرد ؟ نرم است یا سفت ؟
هر کدام از بچه ها با گل های خود یک شکل ساختند؛ یکی از بچه ها با گل بستنی درست کرد و بعد تکه چوبی به پایین آن وصل کرد تا کاملا شبیه بستنی کاکائویی شود.
با گل های بزرگتر و درازتر فلوت ساختند ؛ قاشق و چنگال غذاخوری درست کردند.
بعضی از بچه ها با چاقوی پلاستیکی گل را تکه تکه کردند و حتی آن را در قابلمه ریختند و با آن غذا درست کردند.