تنبلی بعد از پوشک

مشاور: زهرا مهدیان

پرسش:

دختر دومم ۳ سال و نیمش هست و حدود دوسال و ۴ ماهگی از پوشک گرفتمش. البته حدودا ۳ ماه بعد از شیر گرفتنش بود. که از جایزه های کوچولو استفاده میکردم.
دوتا دختر دیگه هم دارم ۷ساله و ۱۱ ماهه.
دستشوییش رو همون اوایل هم تا حدود ۳ ۴ ماه نمیگفت و من خودم میبردمش..
ولی بعدش بهتر شد. مثلا روزی دوبار کلا میرفت دستشویی.
الان هم که ۳ سال و نیمش هست هنوز دستشوییش رو نمیگه و اینقدر نگه میداره که روزی یکبار گاهی میره. و من نگران هستم که سنگ مثانه بگیره.
من بهش نمیگم که دستشویی باید بری و اون اینقدر به خودش میپیچه و نصفه شب تا صبح چندین بار من و پدرش رو صدا میزنه به بهانه های الکی ولی حرفی از دستشویی نمیزنه و ما میدونیم که دستشویی داره بهش فشار میاره و گاهی بهش میگیم که میخوای بری دستشویی و اون بازم میگه ندارم.
این داستان برای دستشویی شماره ۲ وحشتناک تره. گاهی چند رور نگهمیداره پی پیش رو تا جایی که شورتش کثیف میشه و بعدا متوجه میشیم.
اصلا متوجه نمیشم چرا نمیگه ضمن اینکه دقت کردم کلا بیان احساساتش ضعیف هست و مثلا از چیزی ناراحت باشه نمیگه و فقط بهانه گیری شدید میکنه.
درکل خیلی بهانه گیر هست.و زیاد در امور لجبازی داره مثلا یه چیزی رو که مبخواد اصلا نمیشه راضیش کرد که از اون دست برداره..
خیییلی مامانی هست و این وابستگیش در مهمانیها و خرید دیده میشه. خواهر بزرگترش رو هم همین موقع از پوشک گرفتم و اون خییلی راحت با قضیه کنار اومد تا اونجایی که از همین سن گاهی خودش به تنهایی دستشویی میرفت..
البته کم پیش اومده روی فرش جیش کنه و خودش رو خیییلی نگه میداره. بعضی اقیات دستش رو ساعتها روی اونجاش میزاره و وانمود میکنه که جیش نداره..
دستشویی شماره ۲ که دیگه فاجعه است. اینقدر نگه میداره تا یبوست میگیره.. گاهی تا ۵ روز.. و من خییلی نگران هستم..
البته اینو هم بگم که اخیرا از جدول ستاره ها استفاده کردم ولی زیاد تاثیری ندیدم.
و از کتاب. قصه و حتی نمایش و بازی سعی کزدم بهش بگم که زود دستشویی رفتن خیلی خوبه اما هیچ کدوم پاسخ مناسب رو نداده.

بخوانید  فرزند جدید و پرخاشگری کودک

توصیف:

فرزند دوم شما در 2 سال و 4 ماهگی از پوشک گرفته شده است و هم اکنون با مشکلاتی نظیر دیررفتن و نرفتن به دستشویی مواجه شده است. همچنین خیلی بهانه گیر است.

ریشه:

1. کودک شما برای از پوشک گرفتن هنوز آمادگی نداشته و شما با این کار، فشار زیادی را به او وارد کردید. رفتار های او واکنش به همین مساله است. سن مناسب از پوشک گرفتن 3 تا 3.5 سالگی است.
2.فاصله زمانی کم بین از شیرگرفتن و از پوشک گرفتن او و هم زمانی با زمان بارداری و زایمان شما، وضعیت را برای فرزندتان سخت‌تر کرده است.
3.استفاده از سیستم تشویقی مثل جایزه و ستاره و … نه تنها نتیجه‌ای ندارد کودک را حساس و متوقع تر خواهد کرد.
4.این واقعیت را باید بپذیریم که بچه‌ها با هم متفاوت هستند حتی دوقلوها, چه رسد به خواهر و برادرها و … .
مقایسه کردن بچه ها با هم فقط باعث ناامیدی ما و رنج وحساس شدن بچه ها می‌شود.

راهکارها:

1.جدول ستاره و جایزه دادن کودک را شرطی می کند و اگر روزی اینا نباشد، آن رفتار هم انجام نخواهد شد.

2.مدتی به هیچ وجه حساسیت خود را نسبت به نگهداری ادرار یا مدفوع به او منتقل نکنید.حتی اگر لباس خود را نجس کرد. هیچ واکنشی نشان ندهید. کودک متوجه این حساسیت شما شده. مراقب واکنش چهره و زبان بدنتان باشید کودک خیلی خوب اینها را متوجه می‌شود.
مقایسه کردن یا صحبت کردن در مورد کودک در حضورش هم مصداق حساس کردن کودک است.

3.از شورت های آموزشی استفاده کنید و اجازه دهید فشار روانی که الان روی دخترتان هست، با آرامش از بین برود.

بخوانید  سوال 557

4.موقعیت های بازی در دستشویی فراهم کنید تا ترسش از دستشویی رفتن بریزد. آب بازی، حباب بازی، رنگ بازی و … و خودتان هم بازی او شوید.

5.سعی کنید ارتباط بهتری با فرزندتان برقرار کنید. با او بازی کنید و ببوسیدش و به او محبت کنید.

6.در طول این مدت غذاهای آبکی و با هضم راحت مثل سوپ، آش و … به او بدهید و از مصرف غذاهای سرخ کرده یا یبوست آور پرهیز کنید.

7.حتما در طول روز با او وقت بگذارید و بازی های مختلفی با هم انجام بدهید. مثل بدوبدو، قایم موشک، پریدن و …