وابستگی

نام مشاور : سرکار خانم صحتی

پرسش

با سلام و خسته نباشید بنده دو دختر دارم دختر کوچکم که ۱ سال و ۴ ماهه است بی نهایت به من وابسته است جوری که اگر من حتی برای ۱ دقیقه از تیررس او خارج شوم جیغ و گریه اش راه میافتد .به هیچ عنوان حاضر نیست پیش پدرش بماند با اینکه پدرش خیلی با او سرو کله میزند و بازی میکند وهروقت که من نشسته یا خوابیده باشم حتما برای خوردن شیر پیش من می اید به هیچ عنوان از شیشه و یا استکان شیر نمیخورد که این ها همه باعث اذیت و خستگی من میشود واقعا درمانده شده ام لطفا راهنمایی کنید.

توصیف مسئله

در مقابل دختر ۱ سال و ۴ ماهه ای که به مادر وابستگی شدیدی دارد و اگر مادر دور شود گریه میکند چه کنید؟

ریشه

  1. کودکان در یک سالگی به والدین خصوصا مادر وابستگی زیادی دارند.این مرحله جزو رشد و بزرگ شدن اوست.
  2. گاهی تلاش های زیاد مادر برای مستقل کردن کودک سبب وابستگی بیشتر کودک می شود.
  3. برخی از مادرها به علت مشغله های زیاد، نیازهای عاطفی و امنیتی کودک را مرتفع نکرده و همین امر سبب وابستگی بیشتر کودک به مادر می شود.
  4. گاهی به علل مختلف مثل؛ بازی نکردن مادر با وی، شرایط نامناسب روحی مادر دچار اضطراب می شود و همین نگرانی باعث میشود که او مضطرب شده و برای دفع این حس اضطراب، بیش از پیش به مادر وابسته شود.
  5.  در این دوره وقتی مادر از فرزند دور می‌شود، کودک تصور می‌کند که مادر می‌خواهد برای همیشه او را ترک کند. کودک در این سن فقط به احساس ایمنی نیاز دارد و وقت نداشتن، کار داشتن و یا خسته بودن مادر را متوجه نمی شود.
  6.  اطلاع نداشتن ما از ویژگی هر دوره ی رشدی سبب می شود از برخی رفتارهای کودک کلافه و خسته شویم.
بخوانید  پرخاشگری بعد شکست

راهکارها

  1. توجه داشته باشید که کودک شما در این سن اصلا خودش و شما را جدا از هم نمی بیند و کاملا به شما وابسته است. بنابراین اصلا این رفتارش را غیرعادی ندانید و بدانید که این دوره می گذرد.
  2. برنامه ی روزانه برای بازی پدر دختری ساده در طول روز با پدرش داشته باشید. اینکه دخترتان تجربه های لذت بخشی را با افراد نزدیک دیگر مثل پدر، مادربزرگ، خاله و…داشته باشد، به کاهش وابستگی اش به شما موثر است.
  3. زمان هایی را قرار دهید تا به صورت خانوادگی بازی کنید و باهم وقت بگذارید.
  4. در طول روز بسترهای بازی جذاب مثل انواع توپ، قابلمه و ملاقه و از این قبیل وسایل را دورش بگذارید و کودک را در جایی بنشانید که کاملا شما را ببیند و به حضور شما اطمینان داشته باشد.
  5. برای مستقل کردن کودک، خود را از او دریغ نکنید. وابستگی به مادر یک نیاز در کودکان است و هر نیازی اگر در زمان خود پاسخ داده نشود، پررنگ تر شده و در آینده خود را به شکل های دیگری نشان می دهد.
  6. میتوانید با او قایم موشک های ساده بازی کنید، تا خیال او راحت شود و متوجه شود که بعد از هر نبودن، خواهید آمد و احساس امنیت خاطر پیدا کند.
  7. کودک با چسبیدن به مادر و شیر خوردن دنبال رفع نیاز خود است. بنابراین به مقدار کافی او را در آغوش بگیرید، ببوسید، نوازش کنید و این ارتباط فیزیکی را جدی بگیرید.
  8. او را در کارهای روزانه تان مشارکت دهید مثلا زمان اشپزی اجازه دهید با حبوبات بازی کند و …بدین ترتیب هم او کنار شما سرگرم می شود و هم شما کارهای خودتان میرسید.
  9. حتما در حد توانایی و سن کودک به او اجازه ی استقلال بدهید. مثلاً اجازه دهید غذایش را خودش بخورد. هرچند که ریخت و پاس داشته باشد یا مطابق میل شما غذا نخورد.
    این استقلال ها به تدریج سبب کاهش وابستگی کودک به شما خواهد شد.
  10. مطالعه ی مقاله ی زیر به شما توصیه می شود؛
    https://chamraniha.com/weaning/
  11. از همسرتان حمایت بگیرید. می تواند به این شکل باشد که ایشان دخترتان را به پارک یا جایی که برای دختران جذاب است ببرد و شما فرصتی هر چند کوتاه برای خود داشته باشید.
بخوانید  زودرنجی کودک