لجبازی و پرخاشگری

نام مشاور : سرکار خانم صادق پور

پرسش

پسر ۴ سال و نیمه ای دارم که خیلی زود عصبانی میشه و از عصبانیت خودشو منقبض می کنه، به حدی که کل صورتش می لرزه.

توصیف مسئله

برای اینکه کودک ۴/۵ ساله‌تان زود عصبانی نشود به دنبال راهکار هستید.

ریشه

  1. در خیلی از موارد کودکانی که دارای پدر یا مادر عصبانی یا کم انعطاف هستند، از والدین خود الگو می گیرند و مانند آن ها با مسائل روبرو می شوند.
  2. گاهی دیر پاسخ دادن به نیازها و خواسته های کودک همچنین در نظر نگرفتن احساساتش از سوی والدین باعث می شود کودک برای رسیدن به خواسته اش از عصبانیت، پرخاشگری یا امثالهم استفاده کند. و در ادامه وقتی می بیند از این طریق توانسته توجه ما را به خودش جلب کند، دفعات بعد هم از همین روش استفاده خواهد کرد.
  3.  چنانچه سطح انعطاف پذیری کودک کم باشد، او در مقابل مسائلی که برایش اتفاق می افتد تاب نمی آورد و زود عصبانی می شود.
  4.  برخی از کودکان زمان زیادی را مشغول کارتون و بازی یارانه‌ای هستند که متاسفانه خیلی از آن ها صحنه های خشونت دارند و سبب می شود که کودک هم شبیه آن ها شود.

راهکارها

  1. به مدل رفتاری تان در مواجهه با مسائل مختلف توجه کنید و آن را اصلاح کنید. زیرا اگر در مقابل نیازهای کودک یا حتی کارهایی که از نظرتان خرابکاری محسوب می‌شود، تاب نمی آوردید و با عصبانیت و پرخاش با او رفتار می کنید، کودک این رفتار شما را الگوی خود قرار می دهد.
  2. اگر در مواجهه با مسائل روزمره ی زندگی، ارتباط با همسر و… انعطاف پذیری کمی دارید و با مسائل سخت کنار می آیید و یا انسان زودرنجی هستید، سعی کنید انعطاف پذیری خودتان را به مرور تقویت کنید.
  3. فضای تعامل با کودک را یک فضای آرام و توأم با مهربانی قرار دهید.
  4. به کودک سخت نگیرید، امر و نهی‌هایتان را به صفر برسانید و تا جای ممکن به او آزادی بدهید؛ خط قرمز آزادی برای کودک زمانی است که احتمال آسیب برای خودش یا دیگران وجود داشته باشد.
  5. برای آشنایی بیشتر با حد و مرز آزادی، توصیه می کنم به این کارگاه گوش بدهید؛
    https://chamraniha.com/product/azadi-workshop/
  6. همچنین مطالعه این مقاله ی کوتاه را درباره ی امر و نهی کودک، به شما توصیه می کنم؛

    https://chamraniha.com/talk-to-kids/

  7. توجه کنید که کودک ما نیازهای مختلفی دارد و اگر آن نیازها پاسخ داده نشوند، سبب بروز مسائلی مثل خشم و عصبانیت خواهد شد. یکی از آن نیازهای خیلی پررنگ در کودکان، نیاز به تحرک و هیجان است.
    حتما در برنامه ی روزانه پسرتان بازی های حرکتی_هیجانی مختلف را قرار دهید.
    کتاب الکترونیکی زیر کمک زیادی به شما می کند؛
    کتاب «هیجان در طبقه ی پنجم ساختمان ما»؛

    https://chamraniha.com/product/emotional-game/

  8. احساس دیده نشدن و بی توجهی، حتی ما بزرگسالان را هم ناراحت و عصبانی می کند. پس لازم است که احساسات مختلف کودکتان را بشناسید، ببینید و با آن ها همدلی کنید.
    فصل اول کتاب به بچه‌ها گفتن و از بچه‌ها شنیدن به این مقوله می پردازد و مطالعه آن خیلی به شما کمک می کند.
  9. زمانی که پسرتان عصبانی می شود با او وارد گفتگو و تعامل و همدلی شوید. فرض کنید کسی اسباب بازی پسرتان را به زور گرفته، به پسرتان بگویید؛ میدونم الان عصبانی شدی چون دوستت ماشین رو ازت گرفته. حالا به نظرت چی بهش بگیم که ماشینتو پس بده؟ حالا به نظرت چیکار کنیم که دیگه عصبانی نباشی و دوباره بتونین با هم بازی کنین؟
    و…
  10. در طول روز به پسرتان محبت کلامی کنید و به او بگویید که چقدر دوستش دارید، او را در آغوش بگیرید و نوازش کنید. حتماً برای این موارد در طول روز برنامه داشته باشید.
  11. کارتون ها یا بازی‌ها رایانه‌ای خشن تاثیر زیادی بر روی رفتار کودک دارد. سعی کنید کارتون های مناسب سن کودک را دانلود کرده و برای کودک نمایش دهید چون خیلی از کارتون های که در تلویزیون نمایش داده می شود، برای کودکان مناسب نیستند.