جلب توجه / خواهر و برادر

نام مشاور : سرکار خانم محدثه میرزا جعفر

پرسش

من یه پسر سه سال و نیمه و یه دختر سه ماهه دارم
پسرم موقع شیر خوردن یا خوابیدن خواهرش اکثرا سراغش میاد و حواسشو پرت میکنه یا بیدارش میکنه،اینکارها اوایل با کشیدن و پیچوندن دست و پاش بود ولی الان با بوس کردنشه ولی بازهم با ملایمت نیست و با فشار و کشیدن و … همراهه،من اوایل فقط میگفتم ارومتر و نازش کن یا بوسش کن،اما بعدش یه مدت خیلی از خواب بیدارش میکرد طوری که دخترم دیگه فقط توی بغل طولانی میخوابه و توی رختخوابش چند دقیقه میخوابه و بعد با پریدن دستهاش یا با گریه از خواب بیدار میشه و فقط اگه باز بغلش کنم میخوابه،بخاطر همین پسرم رو تنبیه کردم و گفتم اگر بیدارش کنی یا حواسشو موقع شیر خوردن پرت کنی یا اذیتش کنی،دوچرخه ت دوروز جمع میشه، این تهدید و یک بار عملی کردنش تاثیر بهتری گذاشت اما همچنان سراغ خواهرش میاد برای این کار،خصوصا وقتی حوصله ش سر میره یا وقتی دارم خواهرشو شیر میدم یا به هر دلیلی بغلش میکنم،از مشاور هم که میپرسم میگن طبیعیه و مقتضای سنش،ولی من چه کار کنم که دخترم هم اسیب نبینه،هم اسیب جسمی و هم دچار تنش روحی نشه و عصبی و … نشه چون قطعا به اندازه نوزادی پسرم نمیتونم دخترم رو بغل کنم چون میترسم پسرم حساس تر بشه و بیشتر اسیب بزنه.

توصیف مسئله

پسر شما خواهر نوزادش را به روش‌های گوناگون از خواب بیدار می‌کند، تنبیه کردن او هم خیلی مؤثر نبوده است.

بخوانید  سوال 505

ریشه

  1. با توجه به سن فرزند شما همانطور که خودتان فرمودید رفتارهایش طبیعی و مقتضای سنش است. به علاوه اغلب اوقات ورود فرزند جدید شرایط خاصی را درخانواده به وجود می آورد. فرزند اول تا قبل از این کانون توجه همه بوده اما الان به خاطر رسیدگی شما به نوزاد کمتر توجه می‌بیند. در واقع پسر شما نیازمند دیده شدن و توجه است و با این کارها قصد توجه طلبی دارد.
  2. حساسیت نشان دادن و آگاه کردن کودک، باعث لجبازی بیشتر او می‌شود. دادن تذکرات و محروم کردن از دوچرخه و احتمالا دعوای لفظی، همگی جزو حساسیت نشان دادن به بچه است.
  3. تنبیه کردن نه تنها ضامن رسیدن به نتیجه نیست بلکه کودک را مصرتر می‌کند.
  4. معمولا وقتی بچه‌ای خواهر یا برادر بزرگتر می‌شود انتظارات از او هم بیشتر می‌شود. در صورتی که او همان کودک سابق است که نیازهای مقتضای سنش را دارد.

راهکارها

  1. سعی کنید مساله را از دید فرزند خود ببینید تا بتوانید احساساتش را بهتر درک کنید. باور داشته باشید او یک پسر سه ساله است که نیاز به دیده شدن از جانب مادر و پدر دارد. بنابراین سعی کنید او را زیاد بغل کنید و ببوسید و بگویید چقدر دوستش دارید.
  2. سعی کنید به هیچ وجه حساسیت خود را در رابطه با رفتار فرزند بزرگتان با فرزند کوچکترتان بروز ندهید چون این کار باعث میشود که این رفتار پسر شما تثبیت شود.
  3. سعی کنید وقتی به دختر خود شیر می‌دهید یا او را می‌خوابانید برای پسرتان برنامه ای بچینید مثلا به او بگویید تا این میوه های خوشمزه رو بخوری من به خواهر شما شیر میدم و بعد از اون با هم بازی میکنیم. نام یک بازی مشخص را بگویید.
  4. با پسرتان بازی های هیجانی متناسب با سنش را انجام دهید مثل بدو بدو ، دنبال بازی، جنگ بالشی ، جنگ کاغذی ، آب بازی. و بازی هایی که قانون خاصی ندارند و قابل تخریب هستند ماننذ گل بازی ، خمیر بازی و…
  5. حتما در هفته زمان هایی را به تنهایی با پسرتان بگذرانید با او بازی کنید یا با هم به طبیعت یا پارک بروید. در آن زمان دخترتات را به پدرش یا کسی بسپارید و به مدت 1 ساعت فقط در اختیار او باشید.
  6. در کل سعی کنید بیشتر با پسرتان همراهی و همدلی کنید. هنگام عصبانیت یا ناراحتی سعی کنید احساسش را بپذیرید.
    مثلا: میدونم الان از چیزی ناراحت شدی و دلت میخواد گریه کنی. منم وقتایی که ناراحتم دلم میخواد گریه کنم.
  7. نیازهای پسرتان را تا حد امکان زود پاسخ دهید و او را زیاد منتظر نگذارید.
بخوانید  سوال 552