نماز

نام مشاور : سرکار خانم فاطمه شامیری

پرسش

ببخشید من یه دختر ۱۲ ساله دارم که قبل از تکلیف خیلی نماز را دوست نداشت و نمی خوند و منم مجبورش نمیکردم موقع تکلیف براش تو خونه جشن تکلیف گرفتم و خوشش اومد و دیگه نمازاشو میخوند در هر شرایطی. بعد از چند ماهی که با دختر همسایه مون دوست بود و او نماز نمیخوند، کم کم فاصله گرفت از نماز و باید مرتب بهش میگفتم ولی نماز صبح را همین که صداش میزدم بیدار میشد. همچنین متاسفانه همسرم هم تقریبا از دو سال پیش نماز را ول کردن و نماز نمیخونه . و همزمان با این ها من از یه مشاوری شنیدم که میگفت: مگه بچه برای شما نماز میخونه که یادآوری میکنید که نماز بخونه و خودش باید مسولیت نمازش را بپذیره و این باعث شد من به نماز دخترم گیر ندم و روز به روز او فاصله گرفت از نماز تا الان که اگه من یه هفته هم یادآوریش نکنم نماز نمیخونه خودش . وقتی هم میگم هی باید بگم او هم یه نماز کلاغ پرپری میخونه. البته میدونم عذاب وجدان داره از نخوندنش. الان وقتی صبح بیدارش میکنم بداخلاقی میکنه و میگه قضاش را میخونم در حالی که نمیخونه .

توصیف مسئله

با دختر ۱۲ ساله‌ای که در ابتدای سن تکلیف شوق نماز خواندن داشته ولی حالا بدون تذکر دادن مادر، نماز نمیخواند چه باید کرد؟

ریشه

  1. طبیعی است که بچه ها در این دوره سنی و برای مدتی، یکسری از کارها را برای به دست آوردن دل والدین و یا حتی از ترس والدین انجام دهند.
  2. گاهی اوقات والدین کودک را تذکر محور بار می آورند. یعنی از ابتدا والدین حتی برای کارهای روتین و عادی هم تذکر داده اند که انجام بدهد یا انجام ندهد و این یک رویه شده است.
  3.  تذکر دادن زیاد در کارها باعث می‌شود که بار مسئولیت کارها به دوش والدین بیافتد .
  4. گاهی والدین با حساسیت روی مسائلی مثل نظم، آداب دانی، انجام کارها به صورت روتین و… فرزند خود را ضعیف میکنند.
  5.  ممکن است والدین تصور کنند چون مکلف شدن کودکان سن مخصوص دارد، شروع انجام واجبات و محرمات باید دقیقا از همان سن باشد و نه زودتر.
  6.  تاثیر همسالان در همه سنین پر اهمیت است و هرچه سن بچه ها بالاتر میرود این تاثیرات، بیشتر و پر اهمیت تر میشود.
بخوانید  عاشق فوتباله ولی موقع دیدن مسابقه خیلی استرس داره

راهکارها

  1. در حالت عادی بچه ها نیاز به تذکر دارند، دختر شما که حتما نیاز دارد ، پس تذکر دادن را رها نکنید‌.
  2. تذکر بدهید اما تذکر نباید رنگ و بوی سرزنش به خود بگیرد. یعنی بدانید کارهایی که یادآوری میکنید وظایف او هستند و همه چیز به عهده خودش است و شما تنها نقش یک یادآور را دارید
  3. در یک فضای آرام و همدلانه با دخترتان صحبت کنید و در این مورد خوب حرف هایش را بشنوید سپس توقعتان را بگویید و بگویید که مسئول کارهایش خود او هستند و اگر انجام ندهد هیچکس دیگر هم نمیتواند به جای او انجام دهد و البته ترک آن کارها هم عواقبی دارد.
  4. با دوستانی که حجاب و نماز و کلا قیود شرعی برایشان موضوع هست، ارتباط بگیرید و در عوض رابطه با دختر همسایه را کمتر کنید اما حذف نکنید.
  5. در رفتارهای خود دقت کنید و ببینید کجا عزت نفس و اقتدار دخترتان را میشکنید، سعی کنید آن کارها را ندهید تا او دوباره قوی شود، این مسئله مهم تر از این است که روتین های زندگی را خودش انجام دهد.
  6. از عنصر هدیه هم میتوانید استفاده کنید؛ دقت کنید که هدیه با سیستم جایزه متفاوت است! در جایزه شرط میکنید اگر فلان کار را انجام بدهی‌ آن اسباب بازی را میخرم اما در هدیه بدون قرار از پیش تعیین شده و به صورت خود جوش برایش هدیه میخرید.
  7. رابطه مادر دختری بین خودتان را مستحکم کنید، محبت کلامی و لمسی مسئله مهمی است که با بزرگتر شدن بچه ها، والدین اهمیت آن را فراموش میکنند.
  8. از جذابیت ها و انگیزه های بیرونی استفاده کنید. مثلا مدتی مسجد بروید، با کمک خود او جانماز بدوزید تا روی جانماز دستساز خودش نماز بخواند و …
  9. بهترین کار این است که اعتماد به نفس و عزت نفس او را بالا ببرید، مثلا کارها و رفتارهایش را ببینید و توصیف کنید.
  10. درونی شدن انجام واجبات و ترک محرمات در همه بچه ها چند سال طول میکشد، پس نگران نباشید. به خدا توکل کنید و البته دخترتان را دعا نیز بفرمایید.
  11. دیدن کارگاه تربیت دینی ۲ و حد و مرز اجبار در دینداری به شما توصیه می‌شود. برای تهیه به سایت چمرانی ها مراجعه کنید.
بخوانید  سوال 393