لجبازی و پرخاشگری

نام مشاور : سرکار خانم فاطمه شامیری

پرسش

برای کنترل خشم و عصبانیت در بزرگسالان چه باید کرد؟

توصیف مسئله

راهکار های کنترل خشم در بزرگسالان چیست؟

ریشه

  1. خشم هم یکی از احساساتی است که در همه انسان ها وجود دارد و باید پذیرفته شود.
  2. در جوامع امروزی محرک های زیادی برای خشم و عصبانیت وجود دارد: تورم ، آلودگی هوا و صوتی ، بیماری همه گیر کرونا و مشکلات مالی و دغدغه های فرهنگی و …
  3.  ممکن است افراد دارای قالب های ذهنی و باید ها و نباید های بسیاری باشند و وقتی خودشان یا اطرافیان این این قالب ها تخطی میکنند خشم و عصبانیت بروز پیدا میکند.
  4.  ممکن است در کودکی و نوجوانی الگوهایی بوده باشند که باعث تثبیت بروز زیاد خشم در ما شده باشند. آگاه شدن به شرایط کودکی و نوجوانی، ما را در حل مسائلمان در بزرگسالی کمک میکند.

راهکارها

  1. تکنیک های زیادی برای کنترل خشم وجود دارد. مثل تکنیک های تنفس، ورزش ، شمردن اعداد، گوش دادن موسیقی آرامش بخش ، تغییر وضعیت و موقعیت و …میتواند مفید باشد.
  2. خوب است زمانی که علایم عصبانیت و خشمگین شدن را در خود میبینید کاغذ و قلم کنارتان باشد و یا در قسمت یادداشت گوشیتان شروع کنید به نوشتن احساسات آن لحظه و حرف هایی که در ذهنتان می گذرد .
  3. برای کنترل خشم میتوانید جریمه های مناسب با شخصیت خودشان قرار دهند و با هربار کنترل نکردن خشم خود را ملزم به انجام جریمه کنند.
  4. مطالعه کتاب ها و شرکت در کارگاه های معتبر کنترل خشم بسیار مفید است.
  5. همانطور که میدانیم خشم و عصبانیت در دین اسلام نکوهش شده و کظم غیظ امری پسندیده است. روایات و احادیث زیادی برای نکوهش عصبانیت و ستایش کنترل خشم وجود دارد که مطالعه این احادیث میتواند اراده و انگیزه شما را برای کنترل بهتر خشم تقویت کند.
  6. برنامه ریزی امور روزمره زندگی و تعیین اهداف بلند مدت و کوتاه مدت به ذهن شما آرامش میدهد. زمانی که شما روی برنامه های هر روز و هفته تان آگاه باشید بهتر میتوانید به امور مسلط شوید پس زود از کوره در نمیروید.
  7. قالب های ذهنی و حساسیت هایتان را کاهش دید تا موارد کمتری برای خشم و عصبانیت به وجود بیاید. حساسیت روی کثیفی تمیزی، حساسیت روی نجس پاکی، حساسیت روی نظم وسایل منزل، حساسیت روی آداب دانی ، حساسیت روی احترام به دیگران به خصوص بزرگترها، حساسیت نسبت به حرف مردم و بچه خوب داشتن و حتی حساسیت آرامش داشتن عصبی نشدن و …
  8. ورزش را حتما در برنامه خود بگنجانید.
  9. نسبت به خواب و تغذیه خود دقیق شوید. کافئین ، فست فود و شکر و را حذف کنید در عوض سعی کنید حتما صبحانه بخورید و در روز 6تا8 ساعت خواب کافی داشته باشید.
  10. خوب است اشتباهات دیگران را نادیده بگیرید زود بگذرید. قرآن کریم در مورد این موضوع می فرماید :
    وَ الَّذینَ یَجْتَنِبُونَ کَبائِرَ الْإِثْمِ وَ الْفَواحِشَ وَ إِذا ما غَضِبُوا هُمْ یَغْفِرُون
    و کسانی که از گناهان بزرگ و زشتکاری ها خود را به دور می دارند و چون به خشم درمی آیند درمی گذرند.»،
    ( سوره شوری، آیه 37)
    شما با چشم پوشی و گذشت از خطاهای دیگران می توانید از خشمگین شدن جلوگیری کنید پس در واقع با گذشت ،خود به آرامش میرسید.
  11. خوب است هنگام خشمگین شدن وضو بگیرید؛ پیامبر عشق و رحمت(صل الله علیه و آله و سلم) یکی از راه‌های کنترل خشم را گرفتن وضو می‌داند و می‌فرمایند: « خشم از شیطان و شیطان از آتش آفریده شده است و آتش با آب خاموش می‌شود، پس هرگاه یکی از شما به خشم آمد، وضو بگیرد.»از جهات علمی نیز ثابت شده است که آب انرژی منفی را جذب خود میکند . اگر هم شرایط وضو گرفتن نداشتید یک لیوان آب را به آرامی و بی عجله بنوشید.
  12. برای خود کلمه یا عبارتی در نظر بگیرید که تکرار آن در مواقع عصبانیت شما را آرام و افکارتان را متمرکز کند. هر وقت ناراحت هستید، آن کلمه یا عبارت را بارها تکرار کنید. عبارت‌های «آرام باش»، «سخت نگیر» و «حالت خوب می‌شه» مثال های خوبی است. اسلام نیز یکی از روشهای درمان عصبانیت را ذکر صلوات میداند که موجب فرو نشاندن آتش خشم و عصبانیت می شود. در زمان عصبانیت میتوانید ذکر صلوات را بگویید تا خشمتان کاهش یابد.
بخوانید  سوال 382